četrtek, 17. marec 2011

Osvobajanje od vlog v katere so nas "prisilili"

Nedavno nazaj sem prebrala knjigo z naslovom: "Kako se pogovarjamo z otroki in kako jih poslušamo" in ugotovila, kako malo je potrebno, da namesto "zakompleksanca" vzgojite "zgledno" osebo, le recept morate poznati in voljo morate imeti. Najbolj mi je v spominu ostalo poglavje, ki govori o "osvobajanju od vlog". Ko sem videla naslov mi ni bilo čisto jasno o čem govori, a primer je tako jasen, da bolj jasen skorajda ne bi mogel biti. Ker sem knjigo že vrnila v knjižnico, bom skušala prikazati podoben primer oziroma skrajšano rekonstrukcijo. Avtor navede tri možne scenarije. Vaša naloga je, da se v vsakega vživite kot otrok in poveste kako se počutite. Tako začutite katero vlogo so vam "vcepljali".

1. V dnevni sobi očka in mama sestavljata "puzle". Otrok vstopi v sobo in vpraša, če se lahko pridruži igri. Mama in očka najprej zavijeta z očmi, potem pa rečete nekaj takega kot: "Sej tako in tako vse "puzle" vstaviš narobe."

2. Isti scenarij kot zgoraj. Otrok vstopite v sobo in vpraša, če se lahko pridruži igri. Očka in mama napravita prostor in rečeta nekaj takega kot: "Seveda lahko, vesela sva, ker sodeluješ."
....

Kako se počutite? Kako se počutite kot otrok v prvem primeru in kako se počutite kot otrok v drugem primeru? Na ta način se dodeljuje vloge. Otroka postavite že vnaprej v določeno vlogo. In neverjetno je, da se nekateri potem tudi zares po tej vlogi ravnajo. Seveda se vse da spremeniti. A potrebno je ogromno truda.  
1. Seveda bo vsak otrok različno sprejel tako ožigosanje. Nekateri bodo klonili, medtem ko se bodo drugi branili, tretji bodo ostali neprizadeti. Če bo klonil, bo potem vedno govoril nekaj takega kot: "Sej tako in tako vse naredim narobe", in velika verjetnost je (ker se bo v to prepričal), da bo res tako deloval.

2. Tu pa dejansko otroku poveste kaj "čutite" (otroci so zelo čustveni) in kaj on dela. Seveda je vsak otrok vesel, če razveseli starše,.... 

Kajti nihče se najbrž ne zaveda dovolj, kako se otroku določene besede vtisnejo v spomin in ga potem spremljajo vse življenje. Skorajda vsak pozna kakšen tak stavek, ki ga ne more pozabiti. Nekatere so ti stavku privzdignili v zmagovalce, druge pa vrgli med poražence.

Če bi radi nekaj storili zase in za otroke preberite to knjige. Je zelo lahka za prebrati. Meni jo je uspelo v enem popoldnevu (res pa je, da se nisem pretirano poglabljala vanjo).


In še namig za konec. Če bi radi blesteli med ljudmi enako ravnajte z odraslimi,..... namreč dejstvo je, da le malo ljudi deluje docela logično,.... večina nas deluje čustveno. Seveda je to tudi razlog zakaj je emocionalna inteligenca tako pomembna. 

Knjiga: Adele Faber, Elaine Mazlish: Kako se pogovarjamo z otroki in kako jih poslušamo.
Druga literatura: http://www.mama.si/forum/index.php?topic=41123.0


Človeka ima, da bi najel nekoga (najbolj pomagajo tuji ljudje z vplivom), da bi rekel pohvalne besede,...

Ni komentarjev:

Objavite komentar