ponedeljek, 13. junij 2011

Googlov zemljevid za začetnike

Ste se kdaj vprašali kaj vse vam omogočajo Googlovi zemljevidi poleg tega, da lahko vidite zemljevid v 2D (kot navadni  zemljevidi) ali 3D (satelitski posnetek)? 

Google vam poleg naštetega ponuja še cel kup povezanih storitev, kot je npr.
- prikaz poti iz kraja A v kraj B s poljubnimi vmesnimi kraji in dodatnimi možnostmi ( npr. izpusti cestnine, avtoceste ipd.).
- na  zemljevid lahko dodate svoje podjetje
- ustvarite svoj zemljevid na katerem označite npr. pot, področje in dodajate fotografije ter ga delite z drugimi
- kopirate  zemljevid in ga vključite na drugo spletno stran,... 


Čisto od začetka in za čiste začetnike: kje se Googlov zemljevid sploh dobi in kako se ga uporablja....

1. Na spletni strani http://www.google.si kliknite na zavihek [ZemljeVidi] (nahaja se na vrhu strani).

2. Pred vami se bo odprlo novo okno. V iskalno vrstico vpišite želeno lokacijo npr. LjubljAna in kliknite na gumb [Preišči zemljeVide]. Odprl se vam bo zemljeVid LjubljAne.
a) Na zemljeVidu levo se nahaja nahajajo gumbi s katerimi se premikate po zemljeVidu (navigacija),
b) medtem ko na desni strani lahko izbirate med različnimi lastnostmi zemljeVida. Če greste z miško na/čez gumb [Satelit] se vam bo odprlo novo okno z naslovom [Zemlja] in seznam izbir, v kolikor pa boste pa boste kliknili na gumb [Satelit] boste pred seboj dobili Satelitski posnetek zemlje. Oba posnetka tako privzeti [ZemljeVid] kot [Satelit] sta 2D. V kolikor se želite vrniti v prvotno stanje ponovno kliknite na ta gumb, kateri po novem nosi ime [ZemljeVid],  če pa želite zemljeVid pregledovati v 3D, potem pa kliknite na gumb [Zemlja]. Na levi strani se bo pojavilo, (nad obstoječim), še novo navigacijsko orodje s katerim lahko poljubno obračate zemljeVid (za 3D navigacijo). Možen pa je še en pogled na zemljeVid, imenuje pa se [Terem] (podoben je reliefnemu zemljeVidu v 2D). Dobite ga na seznamu, kateri je viden, če se z miško postavite na gumb [ZemljeVid], [Satelit] ali [Zemlja].


Prikaži večji zemljevid

Seznam ima sledeče možnosti izbire: [Promet], [Fotografija],[Spletne kamere] [Wikipedija] ipd. Če boste miško pustili nekaj časa nad enim izmed teh gumbov, se bo poleg pojavila razlaga. V kolikor boste izbrali [Promet],  bodo nekatere ceste na zemljeVidu spremenile barvo glede na pretočnost. Istočasno se bo na dnu zemljeVida pojavila tudi legenda, ki bo razložila pomen barve. Za ogled fotografij mest kliknite na gumb[Fotografije], če pa si želite videti posnetke prometnih kamer, pa kliknite na gumb [Spletne kamere]. Sicer ne boste videli videa v živo, temveč le posnetek  prometne kamere (npr. sliko kamere pred uro, ali dvema, čas je različen glede na lokacijo).

3. Na levi strani se vam ponuja še več možnosti.
a) V kolikor želite na zemljeVidu označiti pot iz kraja A v kraj B to brez problema lahko storite s klikom na [Prikaži navodila za pot]. Kot pove že ime samo, boste dobili tudi navodila. Odprlo se vam bo novo okence. Vnesite kraj A in kraj B ter način potovanja (z avtom ali peš). Dodajate lahko poljubne (vmesne ali končne) kraje pod C, D, E itd. Vse kar morate storiti je le to, da kliknete na [Dodaj cilj], ki se vedno nahaja pod zadnjim dodanim krajem. Poleg navedenega se nahaja tudi [Pokaži možnosti]. S klikom na to opcijo lahko izbirate še med dodatnima lastnostima. Če nimate vinjete potem izberete opcijo [Izogibaj se avtocestam]. V kolikor pa nočete plačevati cestnine pa izberite [Brez cestnin]. Za izračun poti morate klikniti le še na gumb [Prikaži navodila] in izpisala se vam bodo podrobna navodila vključno s potjo označeno na zemljeVidu.  Za odstranitev poti iz zemljeVida se morate postaviti z miško poljubno na eno izmed polj na desni strani: [Zemlja] [Satelit] ali [Zemljevid] in sicer samo zato, da se vam izpiše seznam. Na seznamu boste našli [Navodila za vožnjo/hojo] in zraven križec. Kliknite na križec in pot z navodili bo odstranjena.
Primer:


Prikaži večji zemljevid

b) Nastavite lahko tudi privzet kraj, ki bo viden vedno, ko boste odprli zemljevid. To storite tako, da kliknete na [Nastavi privzeto lokacijo] in odprlo se vam bo vnosno polje v katerega vnesete željen kraj. Seveda ga morate tudi shraniti.

c) Imate podjetje in ga želite dodati na Googlov zemljevid? Kliknite na [Dodajte svoje podjetje v Google Zemljevid]. Za storitev je potreben Googlov račun.  V kolikor ga že imate se logirajte (na desni strani) in odprlo se vam bo okno z obrazcem, kjer boste morali najprej vpisati telefonsko številko podjetja in izbiro potrditi. Pojavil se bo nov obrazec za vnos podatkov. Izpolnite ga in [Pošljite].  Če pa še nimate Googlovega računa si ga boste morali najprej ustvariti. Kliknite na [Prijavite se  zdaj] (nahaja se pod vsebino) in sledite navodilom.

..... sledi nadaljevanje




Prikaži večji zemljevid

Ni komentarjev:

Objavite komentar