nedelja, 6. maj 2012

Jean Christophe Rufin - Vonj po Adamu

Kakšna neverjetna knjiga. Za marsikoga aktualne ekološke teme same po sebe niso zanimive in videti je, da se je tega avtor zavedal, zato jih je mojstrsko prepletel z vohunsko zgodbo.

V bistvu je poleg vsega tudi zelo poučna in pušča idejam odprta vrata.

Sama zelo malo hodim po svetu, a je avtorju uspelo, da sem si uspela ustvariti pravo sliko. Avstrijo opiše tako zelo natančno, da se takoj najdeš kot del nje (predvsem kar se tiče narave, saj je Slovenija skoraj identična, vključno z nekaterimi navadami in lastnostmi npr. "knedli".)

V bistvu sem ob branju te knjige padala v precep. Knjiga odpira problem "prenaseljenosti" in revščine in ekstremne rešitve tega problema.

V glavnem knjiga vas ne bo pustila "ravnodušne", pa še veliko vam bo dala za misliti: kaj zaboga se dogaja na zemlji in kaj zaboga dela človeštvo.


V bistvu sploh nočem komentirati te knjige, ker je zelo "težka", zelo resnična, zelo poučna in da zelo veliko za razmislit.

Mislim, da bi jo morali vsi prebrati. Ampak vzemite si čas, meni je ni uspelo prebrati na mah. Ena boljših knjig.

Splošni podatki so pa hudi, povedo, da je prej prebivalstvo naraslo za 1 milijardo v več kot sto letih, danes pa se to zgodi v 10 letih. V samo 30 letih se je svetovno prebivalstvo povečalo za 3 milijarde, kar se prej ni zgodilo v več kot sto letih. Takrat je namreč populacijo še ohranjala v ravnovesju "narava".


In seveda to še ni konec rasti. To pomeni, da rabimo za 3 milijarde več hrane, vode, potrebščin, služb,...

Nočem si niti predstavljati kako se bo vse skupaj končalo, ampak grem stavit, da imajo tajne službe, pa tudi kakšne statistične že vse podatke za naslednjih 100/200 let,... ki pa morajo biti naravnost šokantni, tako napisano po intuiciji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar