sreda, 28. marec 2012

Mark Tulij Ciceron(106-43. pr Kr): O prerokovanju

Včeraj sem bila v knjižnici in dobila nekaj dobrih knjig, tudi o simbolizmu, prerokovanju itd.
In malo iz knjige "O prerokovanju", ki je nastala pred 2000 leti.

"Ko sta dva prijatelja iz Arkadije na skupnem popotovanju prispela v Megaro, se je eden nastanil v krčmi, drugi pa pri gostinskem prijatelju.  Po večerji sta legla k počitku, toda v gluhi noči se je tistemu, ki je bil v gosteh, sanjalo, da ga drugi prosi za pomoč, češ da mu krčmar snuje pogubo. Ves prepaden od teh sanj je najprej planil iz postelje, nato pa se je zbral, presodil, da si sanjska prikazen ne zasluži pozornosti, in  znova legel. Tedaj se mu je v snu spet prikazal prijatelj s prošnjo, naj, če mu že zaživa ni prišel na pomoč, vsaj ne dovoli, da bi njegova smrt ostala nemaščevana; krčmar ga je namreč ubil in truplo odvrgel na voz, nanj pa nametal gnoj. Zaprosil ga je, naj bo zarana ob mestnih vratih, še preden bo voz odšel iz mesta. Pod močnim vtisom  zadnjih sanj je mož zarana res pričakal volarja pri vratih in ga vprašal, kaj ima na vozu. Volar se je prestrašil in zbežal, Arkadijev pa je potegnil mrtveca na plan, zločin je bil razkrit in krčmar kaznovan. "


"Ko je bila iz Herkulovega svetišča ukradena težka zlata skodela, se mu je v sanjah prikazal bog sam in mu povedal, kdo je tat. Prvič in drugič se za to ni zmenil, ko pa so se sanje še kar ponavljale, se je podal na Areopag in zadevo naznanil. Moža, ki ga je imenoval, so dali sodniki prijeti, nakar je na zaslišanju priznal tatvino in vrnil skodelo. Zato se je tistega svetišča prijela ime "svetišče Herkula špiclja"."

"Pri Platonu srečamo Sokrata, ko v ječi pripoveduje prijatelju Krtonu, da bo moral čez tri dni umreti, saj je v sanjah videl žensko izjemne lepote, ki ga je poklicala po imenu in izrekla tale Homerjev stih: dva dni, kvečjemu tri, pa doma bom, v Ftii grudati."

Ni komentarjev:

Objavite komentar