petek, 9. marec 2012

O vpadih v Sloveniji po knjigi Slava Vojvodine Kranjske

Malo iz Slave Vojvodine Kranjske!

S. Virgil (original je v latinščini): "Nedolgo časa po Samovi smrti so začeli Huni s sovražnimi nemiri delati hudo škodo Karantancem, in tedaj je bil karantanski vojvoda nekdo po imenu Borut. In ker je ta videl, da se je pripravila proti Karantancem hunska vojska, je medtem dal to vedeti Bavarcem in jih zaprosil za pomoč. Ti so potem z veliko naglico prikorakali tja, premagali Hune, nasprotno pa Karantance utrdili in jih podvrgli pokorščini kraljev frankovske države, prav tako tudi njihove mejne sosede (namreč tiste Kranjce, ki so mejili na Koroško), in od tam odpeljali nekaj talcev s seboj na Bavarsko. Med njimi je bil Borutov sin, za katerega je oče prosil, da ga vzgojijo na krščanski način, in tako se je tudi zgodilo. Isto je želel za svojega brata sina. "

Takole piše Eginhardus o bogastvu, ki sta ga osvojila Eycus in Pipinus: "Koliko bitk je poteklo v tej osemletni vojni s huni, kako mnogo krvi je bilo v njej prelite, očitno pričuje Panonija, izpraznjena vseh prebivalcev, in opustošeni kraljevi dvor Chagani, ki je tako izbrisan, da tam ni najti več niti sledi kakega človeškega bivališča. V tej vojni je na tleh vse hunsko plemstvo z vso svojo slavo zaradi bojevitosti. Ves denar, vsi njihovi zakladi, ki so jih že dolgo časa znašali skupaj, od odvlečeni; in kar ljudje pomnijo, se ne da spomniti na niti eno samo vojno proti Frankom, v kateri bi bili ti dobili več bogastva in blaga; tako se vse do tele vojne zdijo močno revne. Zakaj na hunskem kraljevem dvoru se je našlo toliko zlata in srebra, pri bitkah pa so dobili toliko dragocenega obilnega plena, da se upravičeno verjamemo, da so Franki upravičeno in z vso pravico Hunom spet vzeli tisto, kar so prej Huni neupravičeno in po krivici  oropali drugim ljudstvom."


Kmalu zatem so začeli vpadati Bolgari, za Bolgari so začeli vpadati Madžari (ti so bili še posebej kruti, saj so otroke na ražnju pekli, iz teles ljudi delali mize in stole, jedli srca, ker so verjeli, da bodo potem bolj srčni itd.), že vzgojeni so bili sila krvoločno. Madžari vpadajo kmalu za Avari oziroma Huni (Avari oziroma Huni so imeli Slovane oz. Slovene za sužnje, boriti so se morali v prvi bojni vrsti, Huni so vpadli le, če so izgubljali moč, plačevati so jim morali tribut, pa še k njihovim ženam in hčeram so hodili in so si jih vzeli, kadarkoli so si jih hoteli. To je bil tudi glavni razlog, da so se Sloveni/Slovani uprli Avarom/Hunom in izvolili frankovsega trgovca Sama za njihovega kralja, on jih je rešil Avarske nadoblasti). Za Madžari pridejo potem Turki (nekaj stoletij kasneje), nazadnje pa Srbi (JLA).

Ni komentarjev:

Objavite komentar